انواع شبکه های ذخیره سازی (DAS, NAS, SAN Storage)
1402/10/06 - 8362 - 0 -

با توجه به افزایش حجم داده ها در هر لحظه، نیاز به فضای ذخیره سازی بیشتر و همچنین محافظت از داده ها بیش از پیش احساس می شود. از آنجا که روش های قدیمی ذخیره سازی پاسخگوی حجم اطلاعاتی که در زندگی دیجیتالی امروز تولید می شود، نیست؛ دستگاه های جدیدی برای ذخیره سازی استفاده می شود که از آن ها با عنوان شبکه ذخیره سازی یاد می شود. در ادامه این مقاله انواع شبکه های ذخیره سازی را معرفی می کنیم.


ذخیره‌سازهای شبکه به‌عنوان نوع خاصی از سرور ذخیره‌سازی داده، تعریف می‌شوند که شامل دستگاه‌های ذخیره‌سازی مانند دیسک های RAID شده، درایوهای CD/DVD یا رسانه‌های ذخیره‌سازی قابل جابجایی هستند که قابلیت اشتراک‌گذاری فایل بین پلتفرمی را ارائه می‌کند. ذخیره‌سازهای شبکه معمولاً به عنوان یک نود (گره) در یک شبکه محلی حضور دارند و به کاربران امکان دسترسی به داده‌ها در شبکه را می‌دهند. در این پیکربندی، ذخیره‌ساز شبکه به‌طور مرکزی تمام داده‌های موجود در شبکه را مدیریت و پردازش می‌کند.

انواع شبکه های ذخیره سازی
در سطح سازمانی، شبکه های ذخیره سازی با توجه به حالت های اجرای آن ها، به سه نوع تقسیم می شوند: DAS، SAN، و NAS. هر یک از این شبکه های ذخیره سازی، راه حل های مختلفی را برای محیط های مختلف ارائه می دهند.

DAS
DAS Storage زمانی مورد نیاز است که حجم داده ها شما بیشتر از ظرفیت هاردهای سرور می باشد. در نتیجه با افزودن DAS هاردهای تحت مدیریت سرور را افزایش می دهید. بنابراین ارتباط سایر اجزای شبکه با استوریج، از طریق سرور خواهد بود. معروف‌ترین و ساده ترین نمونه DAS، هارد درایوهای لپ تاپ و PC است. DAS می‌تواند شامل یک هارد یا گروهی از هاردهای متصل به هم باشد.
استفاده از شبکه ذخیره سازی DAS هزینه کمی را به همراه دارد اما نمی توان از آن انتظار کارایی بالایی همچون NAS و SAN را داشت.

SAN
SAN کوتاه شده عبارت Storage area network به معنای شبکه ذخیره سازی است. SAN Storageها معمول ترین معماری شبکه های ذخیره سازی هستند که توسط شرکت ها برای برنامه های مهم تجاری، مورد استفاده قرار می گیرند و نیاز به ارائه توان بالا و تأخیر کم دارند. SAN دسترسی به سطح بلوک را به فضای ذخیره سازی ارائه می دهد. SAN Storageها معمولاً از میزبان، سوئیچ ها، عناصر ذخیره سازی و دستگاه های ذخیره سازی تشکیل شده اند که با استفاده از انواع فناوری ها، توپولوژی ها و پروتکل ها به هم متصل شده اند.
SAN برای آن دسته از محیط‌های کاربردی طراحی شده است که به شبکه‌های پرسرعت، داده‌های امن، عملکرد خوب اشتراک‌گذاری داده‌ها، مانند مخابرات، بانکداری، و … نیاز دارند. از ویژگی های آن می توان به قیمت بالا و کیفیت خوب اشاره کرد.
SAN storage دستگاه های ذخیره سازی را به میزبان ارائه می دهد به طوری که به نظر می رسد ذخیره سازی به صورت محلی متصل شده است. این ارائه ساده ذخیره سازی به میزبان با استفاده از انواع مختلف مجازی سازی انجام می شود.  ها حدود دو سوم کل بازار ذخیره سازی شبکه را تشکیل می دهند.

NAS
سومین شبکه ذخیره سازی NAS Storage نام دارد که چندین کاربر و دیوایس های کلاینتی مختلف را قادر می سازد داده ها را از یک دیسک متمرکز شده، بازیابی کنند. کاربران در یک شبکه محلی (LAN) از طریق اتصال استاندارد اترنت به فضای ذخیره سازی مشترک دسترسی پیدا می کنند. NAS،معمولاً مستقیماً به شبکه متصل می شود و خدمات دسترسی به داده ها را ارائه می دهد.
NAS Storageها معمولاً صفحه کلید یا نمایشگر ندارند و با یک ابزار مبتنی بر مرورگر پیکربندی و مدیریت می شوند. هر NAS به عنوان یک گره شبکه مستقل روی شبکه قرار دارد، که توسط آدرس IP منحصر به فرد خود تعریف شده است. آنچه بیشتر NAS را توصیف می کند سهولت دسترسی ، ظرفیت بالا و هزینه نسبتاً کم است. دستگاه های NAS زیرساخت هایی را برای تلفیق فضای ذخیره سازی در یک مکان و پشتیبانی از کارهایی مانند بایگانی و پشتیبان گیری و یک سطح ابری فراهم می کنند.
NAS و SAN دو نوع اصلی ذخیره سازی شبکه ای هستند. NAS داده های بدون ساختار،مانند صوتی، تصویری، وب سایت ها، پرونده های متنی و اسناد Microsoft Office را مدیریت  ها عمدتا برای ذخیره سازی بلوک در پایگاه داده طراحی شده اند، همچنین به عنوان داده های ساخت یافته شناخته می شوند.